Grydelapperne er inspireret af min bedstemors hæklede grydelapper - og derfor er de naturligvis også lavet af bedstemorfirkanter. Hvis du ikke synes om mønstret, burde det være rimelig ligetil at finde andre opskrifter på bedstemorfirkanter og anvende dem i stedet - princippet er same same. Jeg har tilføjet billeder undervejs som vejledning, for på skrift kan det godt se lidt mere kompliceret ud end det egentlig er - man skal bare lige ha' tag på det, så glider det derudaf.
Kommentarer med ris, ros og forbedringsforslag modtages med kyshånd - og vil naturligvis også meget gerne se jeres udgaver af grydelapperne, hvis I skulle vælge at prøve kræfter med dem.
Til ét sæt lapper, skal du bruge:
2 -3nøgler tyk bomuld (8/8) i forskellige farver
Hæklenål #4
Hæklenål #3,5
Maskemarkør (hvis du skifter farve på hver omgang, er det måske ikke nødvendigt, men ellers kan det være meget rart)
...man kan jo kombinere farver så tosset man vil - jeg har kun brugt tre farver i alt pr. lap. Hvis man vil, kan bagsiden også laves i tynd bomuld (fx fra Søstrene Grene) - eller hvis man ligesom Rosa bare har masser af det!
Forkortelser:
km = kantmaske
lm = luftmaske
fm = fastmaske
stm = stangmaske
stmgrp = stangmaskegruppe (hjørnerne)
omg = omgang
rk = række
omg = omgang
rk = række
FRONT (Nål #4)
Lav 5 lm og saml i ring med 1 km
1) 1 lm, 12 fm i ringen, afslut med 1 km i første fm
2) 4 lm, *stm i næste m + 2 lm*, gentag *-* omg. ud og afslut med km i 2. lm på lm-rækken
Sådan sku' det gerne se ud nu... |
3) 1 km i første lm-bue, 1 lm, 1 fm i samme bue (marker fm med maskemarkør), *2 lm + 1 fm i næste lm-bue, [2 lm + 3 stm + 2 lm + 3 stm i næste lm-bue] (sådan dannes hjørnet), 2 lm + fm i næste bue*, gentag *-* 3 gange - sidste gang skal den sidste fm i buen dog erstattes med en km i omgangens første fm (dvs. dér, hvor du har sat din maskemarkør)
Første hjørne |
Fra cirkel til firkant |
Nu kan du faktisk allerede princippet for det fortsatte arbejde med firkanten. Det vil du kunne mærke, når du går i gang med omg 4:
4) 1 km i første lm-bue, 1 lm, 1 fm i samme bue (marker fm med maskemarkør), *2 lm + 1 fm i næste lm-bue, [2 lm + 3 stm + 2 lm + 3 stm] i næste bue (mellem de to stmgrp, dvs. i hjørnet), 2 lm + fm i næste bue, 2 lm + fm i næste bue*, gentag *-* 3 gange - sidste gang skal den sidste fm i buen dog erstattes med en km i omgangens første fm (dvs. dér, hvor du har sat din maskemarkør)
![]() |
Fire omgange inde i grydelappen... |
Således laver du altså yderligere 2 omgange (dvs. omg. 5 og 6), og din firkant vil nu se således ud:
7) Nu laver du kanten (her har jeg lavet farveskift). Start omg med 3 lm. Herfra laves 1 stm i hver fm, 2 stm i hver alm. lm-bue og hjørner som sædvanlig (*2 lm + 3 stm + 2 lm + 3 stm*). Afslut med km i 3. lm på lm-rækken. Luk af og hæft ender.
Det kan godt være lidt vanskeligt at spotte nogle af fastmaskerne omkring lm-buerne, men hvis du er i tvivl, så husk på, hvor du har lavet fm på omg 6 og ellers se billedevejledningen her:
![]() |
Her er starten med de 3 lm og 2 stm i første bue - næste stm skal være ved pilen |
![]() |
Ringen viser den fm, du lige har lavet (billedet til venstre) - næste 2 stm skal være i buen ved pilen |
Så har du fronten på din grydelap:
BAGSIDE (Nål #3,5)
Denne del er lige ud af landevejen - det er bare fm rækker, indtil kvadratet er stort nok. Har du lavet en anden størrelse el. figur end den vist ovenfor (el. med tyndere garn), må du selv sjusse dig frem til det rigtige antal masker, men ellers er det bare at følge opskriften nedenfor. Man kan naturligvis også mix'n'matche farver og striber her, som man lyster.
Slå 30 lm op - vend med 1 lm (ALLE rækker fremover vendes med 1 lm)
1-29) 30 fm pr. rk - jeg har hæklet alle fm i bagerste led for rib-effekt, men det er jo ganske valgfrit, om man vil det
30) 30 fm + 12 lm
Saml rækken af lm i den første lm med en km. Luk af og hæft ender. OBS! Hvis du foretrækker at hækle stykkerne sammen frem for at sy, skal du ikke klippe garnet af, men påbegynde monteringen rundt i kanten.
MONTERING
For- og bagside hækles eller sys sammen, alt efter behag, og vrang mod vrang. Jeg har lavet én af hver - altså hæklet den ene sammen, den anden syet, og foretrækker personligt den hæklede montering.
![]() |
Hæklet til venstre - syet til højre |
Forstykket er ikke lige så kantet og lige som bagstykket, så det kan være smart lige at bruge maskemarkører el. lign. til at "hæfte" de to stykker sammen med, inden du begynder at sy/hækle sammen.
![]() |
For- og bagstykke, side by side |
![]() |
Klar til montering - med en markør i hvert hjørne til at holde |
Det endelige resultat...
Prøver du opskriften af, så del endelig resultatet med os ved at linke til din egen blog eller bare sende os et billede på [email protected] - du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne :-)
Crochet away!
// Isabella.
NB! Opskriften er udelukkende til privat brug og må ikke bruges kommercielt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar