Opskrift på hæklede babygamacher i bomuldsrib (DIY)


Du skal bruge
Hæklenål #3
3-4 nøgler lækker bomuld (jeg har købt DROPS safran)
41 cm. elastik af 2 cm. bredde

Størrelse
Bukserne er ca. en størrelse 74 (9 måneder). Isak er str. 74-80 i bukser og de er lige små nok.

For at skabe ribeffekten er de ikke hæklet rundt som man ellers kunne tro. De er hæklet op og ned - og front og bagside startes i siden og hækles ind mod midten

Der hækles i bagerste led (se billedet til venstre) ved samtlige masker (pånær under montering - der hækles i begge led) Forkortelser
fm: fastmasker
hstm: halvstangmasker
lm: luftmasker
m: maske(r)
sm: sammen2 x Front

slå 85 lm op - vend med 1 lm (hver runde afsluttes med en lm (vendemaske))
1) 85 fm
2-23) 85 fm i bagerste led (jeg stopper med at skrive det nu, men samtlige m hækles i bagerste led)
24) 60 fm, *2 fm sm* gentag 3 gange (lad de sidste 19 m være, da du begynder nu at tage ind til skridtet) = 63 m
25) *2 fm sm* 3 gange, 57 fm i bagerste led = 60 m
26) 58 fm,  2 fm sm = 59 m
27) 2 fm sm, 57 fm = 58 m
28) 54 fm, *2 fm sm* 2 gange= 56 m
29) 56 fm
30) 50 fm, *2 fm sm* 3 gange = 53 m
31) 53 fm
32) 49 fm, *2 fm sm* 2 gange = 51 m
33) *2 fm sm* 3 gange, 45 fm = 48 m
34) 42 fm, *2 fm sm* 3 gange = 45 m
35) *2 fm sm* 3 gange, 39 fm = 42 m
36) 42 fm

Sy de to frontdele sammen, her går du ned gennem begge led og retsiden er den, du holder ud mod dig selv, når du syr dem sammen.


2 x bagdele

1) start nede ved foden og lav 85 fm langs benet (tip: hvis du synes det er nemmere, kan du også slå 85 lm op, 1 vendemaske og en række fm og hækle dem på efterfølgende ).
2-5 ) 85 fm
6) 84 fm, 2 fm i sidste m  
7) 86 fm
8) 85 fm, 2 fm i sidste m = 87 m
9-24) 87 fm
25) 62 fm, *2 fm sm* 3 gange = 65 fm
26) *2 fm sm* 3 gange, 59 fm = 62
27) 60, 2 fm sm = 61
28) 2 fm sm, 59 fm = 60 m
29) 56 fm, *2 fm sm* 2 gange = 58 m
30) 58 fm
31) 52 fm, *2 fm sm* 3 gange = 55 m
32) 55 fm
33) 51 fm, *2 fm sm* 2 gange = 53 m
34) *2 fm sm* 3 gange, 47 fm = 50 m
35) 44 fm, *2 fm sm* 3 gange = 47 m
36) *2 fm sm* 3 gange, 41 fm = 44 m
37) 44 fm

Efter første bagdel er hæklet, bryder du garnet og hæfter ende. Når anden bagdel er hæklet, brydes garnet ikke, i stedet hækler du videre og hækler det første ben sammen. Herefter starter du ny tråd og hækler det andet ben sammen. Bagdelene sys sammen.


2 x ribkanterne til opsmøg

1) slå 25 m op og 2 vendemasker
2-23) 25 hstm i bagerste led

Ribkanterne monteres ved at blive hæklet fast på buksebenene. Vend selve buksen på vrangen, men ribkanten på retsiden, så det bliver retsiden der ses, når ombukket smøres op.  Kanterne er smallere end buksebenene for at skabe baggy effet, og de monteres derfor ved at du hækler delene sammen således:

*1 m af ribkanten hækles sammen med 1 m af buksen med 1 fm, 1 m af ribkanten hækles sammen med 2 m af buksen med 1 fm* 
gentag indtil der er ca 10 masker tilbage af kanterne og juster til sidst i opskriften, hvis der er et par ekstra masker tilbage på benet ved så at lave indtaninger ved samtlige af de sidste masker.  Sørg for at gå ned i alle masker/huller.


1 x ribstykke til elastikken i livet
1) slå 15 lm op og 2 vendemasker
2) 15 hstm
3-XX) 15 hstm i bagerste led til arbejdet måler ca. 50 cm. Bryd ikke garnet!

Herefter sættes stykket på i livet - jeg kan anbefale at sætte det fast min. 4 steder med enten knappenåle eller maskemarkører, så stykket kommer til at sidde jævnt fordelt - evt. med lidt mere fold bagpå. Der hækles således videre, mens stykket monteres med fm hele vejen rundt. tilslut sys ribkanten sammen bagpå og en elastik på 40 cm. (der går ca. 1 cm. til at sy den sammen) lægges ind i ombukket og kanten sys på buksen og voila, så er et par lækre, tykke bomuldsgamacher klar til brug.


TIPS:

Længde fra skridt til liv
Som det fremgår af det første billede, går buksen ikke helt over bleen. Ønskes de at gå mere op bagtil, juster da i udtagningerne på bagdelene og tag flere ud i rækkerne 2-9

Størrelse
Det bør ikke være så svært at justere i størrelsen. Jeg ville justere på benbredde og -længde (også på ribstykket), på elastikken til livet samt, hvis det er til en større størrelse, gøre dem væsentligt længere fra skridt til livet, men jeg vil ikke mene at der bør gøres meget ved de resterende mål, hvis det blot drejer sig om et par størrelser. Lav dem evt. ud fra et par bukser i barnets størrelse (ligesom billedet længere nede).Smid endelig en kommentar og et link til resultatet, hvis du forsøger dig med opskriften eller send billede til [email protected]du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne.

Crochet away!

// Rosa


OBS!: Opskriften er udelukkende til privat brug, hvilket vil sige, at du hverken må sælge opskriften eller ting, du har lavet ud fra den.
11 kommentarer:

 1. Hej Rosa.
  Tak for den fine opskrift! Jeg sidder netop nu og arbejder på den, men er stødt ind i en mulig fejl.
  Når man skal til at begynde på bagdelen, står der, at man skal starte ved forden. Gøres dette, vil man dog få alle ulige rækker til at starte forneden på bukserne og slutte for oven. Det modsatte gør sig gældende vil lige rækker, hvor man vil komme til at starte for oven og slutte for neden. Og her kommer problemet :) Følges mønsteret, vil udtagningen komme til at være i bunden af bukserne og indtagningen i toppen - det er vil ikke meningen? Derfor skal man vel enten starte i toppen eller slette/ tilføje en række inden ud- og indtagningsdelen begynder.

  Venlig hilsen hende, der nu skal til at trevle 20 rækker op ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.

   Det er ved at være længe siden, jeg har siddet med dem selv, men skal forsøge at svare alligevel:

   Det kan lyde som om, at du ikke har lavet dine fm direkte i buksebenet, men er startet på ny for senere at sy sammen? For så er det nok der, problemet ligger. Min opskrift er skrevet ud fra, at man slår op i buksebenet.

   Ellers er mit bedste bud, at du må prøve dig frem. Det er naturligvis i toppen, du skal tage ud, sådan at den går op i numsen. I den forbindelse: Læste du min kommentar om, at jeg synes, at de blev for lavtaljede, og at jeg derfor anbefaler at man lader dem gå mere op bagi? Du er hjertens velkommen til at skrive igen med ændringer til opskriften.

   Mvh Rosa

   Slet
  2. Og NØJ hvor er det træls med al den optrevling, det kender jeg kun alt for godt - føler virkelig med dig.

   Slet
  3. Jeg er stødt ind i det samme problem selvom jeg starter med fm direkte i fodenden. Må også igang med at trevle op desværre.
   Håber det kommer til at passe hvis jeg i stedet starter i livet?
   Er spændt på det færdige resultat 😊

   Slet
  4. Jeg slog også op fra fodenden, og så skriver du 5 rækker indtil første udtagning ( med den række hvor der er slået op) - jeg har tjekket efter flere gange om jeg har talt forkert xD. Så ender jeg også med at skulle tage ud i foden. Jeg var dog bare opmærksom og havde læst kommentarerne først. Jege er kommet udenom problemet indtil videre, ved at have lavet en række mere, så det passer med udtagning i livet. Håber dog ikke det ødelægger for meget at der er en ekstra række. :)

   Slet
  5. Og jeg læste desværre ikke disse kommentarer, inden jeg gik i gang... Så jeg sidder nu med det samme problem.
   "Unknown" fra 22. oktober 2016 - får du mon stadig besked om svar til dette? Var det det eneste, der skulle til at starte i livet i stedet for? Tak, hvis du ser dette!

   Slet
 2. De er så fine! Ved du mon, hvordan man laver dem mindre i str?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke en konkret opskrift, men vil foreslå, at du først og fremmest slår færre masker op, og så evt. dropper en enkelt række eller to, dér hvor man bare hækler en masse rækker uden hverken ind- eller udtagninger. Selve ind- og udtagningerne kan formentlig bevares som de er. Det vil nok være til stor hjælp at have et par andre gamacher i den ønskede str liggende til at måle efter. Og husk - bomuldshækling er ikke så elastisk, så lav dem hellere lidt for store;-)

   Slet
 3. Hej
  Hvis jeg hækler to ens fronter og bagstykker, så kan de jo ikke begge vende med retsiden ud af. Hvordan løses det?
  Kh Sara

  SvarSlet
 4. Jeg har samme spørgsmål som Sara 😀

  SvarSlet
 5. Har samme spørgsmål som Sara - og vil sætte pris på et svar

  SvarSlet