Nogen har taget min crojo...

Lektier, oprydning, madlavning, indkøb... og ingen tid til hækling. Sådan har det været på det sidste for denne lille garnkusse. Og når jeg så endelig har taget mig tiden (for den er sandelig ikke blevet mig foræret) til at finde hækletøjet frem, har jeg været ved at gå ud af mit gode skind, fordi ingenting ville som jeg. Med andre ord: Jeg har mistet min crojo - et ord, som jeg for første gang nu her vil forsøge at indføre i hækleverden; det er naturligvis en forkortet version af crochet mojo. For jeg kan da umuligt være den eneste, der nogensinde har den følelse af, at garnet er imod én og at, nå ja, ens crojo er væk.

Heldigvis er det ikke gået så meget ud over bloggen, eftersom den anden garnkusse har haft masser af projekter i gang på det sidste - måske er det i virkelig Rosa, der har hugget min crojo? (I kan jo selv se her og vurdere...?) Anyway, forleden blev jeg ENDELIG færdig med det lille projekt, som har været så længe undervejs - 19 små, irriterende og genstridige dele er blevet til en lille frø. Som jeg faktisk er ganske tilfreds med :-) 
Det var en hård fødsel, og jeg indrømmer ærligt, at jeg flere gange var ved at give op, men jeg BLEV færdig. Endda også med opskriften, som I kan se lige HER.


Frøen Frank - opskrift finder du lige HER


'Og jeg tror faktisk, min crojo er på vej tilbage... Så hvad skal jeg nu lave? Et sleeve til min MacBook? Eller en copycat af Rosas fede brilleetui? Eller endnu et tøjdyr? Tror måske bare jeg starter med at snuppe en kop kaffe og glæde mig lidt over, at min crojo ikke er helt væk.

//Isabella.

DIY: Frø

Du skal bruge:

 • 1 nøgle grøn garn
 • En rest hvid, sort og turkis til øjne
 • Hæklenål #3
 • Plade- eller bamsevat
Forkortelser
 • mr = magisk ring
 • m = maske
 • km = kantmaske
 • fm = fastmaske
 • omg = omgang
 • 2 fm sm = 2 fastmasker hækles sammen (indtagning)
Sådan gør du:
Frøen består af 9 forskellige dele, hvoraf de fleste skal laves i dubletter eller flere, så i alt 19 dele! Jeg har lavet dem i den rækkefølge, som de er skrevet ned i den samlede opskrift. Medmindre andet er anvist, hækles alle dele med grønt garn. Afslutningsvis har jeg skrevet kort om, hvordan delene monteres, og det er nok en god idé liiiige at læse det igennem, inden du går i gang.


HOVEDE og KROP
Du starter fra hovedet og ned.


Start med en magisk ring
1. Lav 6 fm i mr
2. 2 fm i hver m (12)
3. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (18)
4. *2 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (24)
5. *3 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (30)
6. 5 fm, *2 fm i næste m* x 3, 14 fm, *2 fm i næste m* x 3, 5 fm (36)
7. 7 fm, *2 fm i næste m* x 3, 16 fm, *2 fm i næste m* x 3, 7 fm (42)
8-10. 42 fm
11. *5 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (36)
12. *4 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (30)
13. *3 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (24)
14. *2 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (18)
15. *1 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (12)
16. 12 fm
17. 2 fm i hver m (24)
18. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (36)
19. *5 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (42)
20. *6 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (48)
21. 48 fm
22. *7 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (54)
23-26. 54 fm
27. *7 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (48)
28. 48 fm
29. *6 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (42)
30. *5 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (36)
31. *4 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (30)
32. *3 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (24)
33. *2 fm sm* Gentag *-* omg ud (12)
34. *2 fm sm* Gentag *-* omg ud (6)
35. 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (3)

LÅR (2 stk.)
Du starter fra "knæet" og op. Dvs. den ende, hvor du afslutter låret og bryder garn, skal monteres til kroppen.

Start med en magisk ring
1. 4 fm i mr
2. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (6)
3. 6 fm
4. *2 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (8)
5. *3 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (10)
6. *4 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (12)
7-8. 12 fm
9. *2 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (9)
10. *1 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (6)
11. *2 fm sm* Gentag *-* omg ud (3)

BEN (2 stk.)
Start med en magisk ring
1. 4 fm i mr
2. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (6)
3-10. 6 fm
11. *1 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (4)

FØDDER (4 stk.)
Slå 7 lm op (sidste m er vendemaske). Alle rækker vendes med 1 lm.
1. 6 fm
2. 4 km, 3 lm (vend med 1 lm)
3. 6 fm, 2 fm i sidste m (8)
4. 8 fm
5. 7 km (dvs. du afslutter denne række uden at gå ned i den sidste m på rækken)
6. 1 km, 3 lm (vend med 1 lm)
7. 3 fm, afslut med en km i en af maskerne på forrige rk

ARME (2 stk.)
Start med en magisk ring
1. 5 fm i mr
Fortsæt med omg à 5 fm til armene har en passende længde (ca. 15 omg)


ØJNE
Øjnene i sig selv består af flere dele: 2 øjenlåg, 2 øjeæbler og 2 turkis irisser (eller hvad det farvede i øjet hedder). Øjenlåg og irisser monteres på øjeæble, som derefter monteres på hovedet. Når irisserne syes på øjeæbles, så brug sort tråd til at montere - på den måde vil selve monteringen udgøre pupillerne.
Øjenlåg (2 stk.)
Start med en magisk ring
1. 6 fm i mr
I stedet for at hækle rundt vender du med 1 lm og hækler i rækker, så du får en halvcirkel. Hver rk vendes med 1 lm
2. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* rk ud (9)
3. *2 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* rk ud (12)

Øjeæble (2 stk)
HVID
Start med en magisk ring
1. 5 fm i mr
2. 2 fm i hver m (10)
3. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (15)
4. 15 fm
5. *1 fm, 2 fm sm* Gentag *-* omg ud (10)
6. *2 fm sm* Gentag *-* omg ud (5)

Iris (2 stk.)
TURKIS el. lign.
Start med en magisk ring
1. 3 fm i mr
2. 2 fm i hver m (6)
3. *1 fm, 2 fm i næste m* Gentag *-* omg ud (9)

Pupil (2 stk)
SORT
Start med en magisk ring
1. 3 fm i mr - afslut med en km i den første fm, du lavede.

MONTERING
Der er som sagt ret mange små dele her, som skal sættes sammen og monteres på kroppen. Der er ikke nogen særlig rækkefølge eller agenda, du skal følge her, men et godt tip er, at når du hæfter ende på de forskellige dele, så bryd garnet således, at du efterlader en betydelig længde garn, for i de fleste tilfælde kan du bruge det til at montere den enkelte del til kroppen (eller hvor den nu hører hjemme!). 
Derudover giver det vist sig selv: to fødder til to ben, som hører til to lår, som hører til kroppen... De andre to fødder til de to arme, som naturligvis også hører til kroppen. 
Mht. øjnene vil jeg anbefale, at du først monterer øjenlågene på øjeæblet. Derefter monteres pupil på iris, som herefter monteres på øjeæblet umiddelbart under øjenlåg. For at få "tegneserieøjne"-effekten syer du et par sting med hvidt garn i pupillen - og så skal øjnene naturligvis monteres på hovedet. 
Munden er bare syet på med sort (men mon ikke også rødt ville være sødt?) garn. 
PYYYYYYYHA!
Et værre fedteri er det med alle de små dele og dimser og mærkelige garnender- og rester over det hele - eller også er det bare mig, der er et værre rodehovede? Jeg kan i hvert fald personligt godt få lidt lange løg af den slags, og det var nok også derfor, frøen var lidt længe undervejs - og ad flere omgange døden nær! 
Så meget desto mere ville jeg ELSKE at se jeres resultater, hvis I forsøger jer med opskriften - én af de største udfordringer for mig var at få lavet et nogenlunde ansigt/udtryk på den, så er meget spændt på, hvad I formår. Derfor må I endelig sende jeres resultater til os på [email protected] - eller evt. bare tagge os i jeres instagram-billede med hashtag #garnkusserne

God fornøjelse - crochet away!
Mange projekter - et af dem er nu færdigt: Brille-/iPhoneetuiet.Jeg har - som sædvanlig - haft flere projekter kørende på det seneste. Det ene er mit sofatæppe aka 'evighedsprojektet', men det taler vi ikke mere om ;) (er du alligevel nysgerrig kan du se det lige her, og en eller anden dag skal jeg da nok blive færdig). Derudover har jeg haft travlt med at få Isaks fastelavnskostume færdigt, og det er en historie for sig:


Et lille undervejsbillede fra vores Instagram
Jeg ville vildt gerne lave hans kostume selv, men orkede på den anden side ikke for megen freestyle og 'pillen-op-og-starte-forfra-igen'. Derfor gjorde jeg det, enhver anden ville have gjort: Købte mig fra besværet. Pædagogerne i vuggestuen har tidligere fortalt, at mange forældre udstyrer de små med kostumer, som er så irriterende at have på, at de oftest ryger af efter et par minutter, og så var det jeg tænkte: Hvorfor ikke finde et, som er både sødt og udklædningsagtigt og samtidig er lige så behageligt at have på som hans hverdagstøj? Fluks påbegyndte jeg min 'surfen', og her faldt jeg over denne fine dragt. Nu er jeg endelig ved at være ved vejs ende, men må nok sige, at opskriften skuffede. Det tog kun en aften eller to at lave benene, så til at starte med var jeg ved rigtig godt mod, men efter at have syet de to ben sammen, gik det pludselig op for mig, at det ville blive alt, alt for småt. Jeg pillede op og tilføjede rækker og måtte skiftevis måle efter Isaks bukser og prøve det på ham. Altså endte det med lige netop det scenarie, jeg forsøgte at undgå: hækle, hækle, pille op, rette, rette, måle, måle. Øv altså. Men status er, at jeg endelig er ved at være færdig, jeg mangler bare det sidste monteringsarbejde.

Sideløbende har jeg leget med lidt tapestry-hækling. Noget, jeg længe har villet prøve af, og nu fik jeg endelig taget mig sammen. Resultatet blev et farverigt etui med ruder/harlekin. Etuiet passer i omkreds til både iPhone 4 og til et par briller (det er altså kun længden, der er forskellig). 
Arbejdet kalder på en vis portion tålmodighed og fingersnille, men da først jeg kom rigtigt i gang, gik det faktisk forholdvis hurtigt, så jeg tror bestemt ikke, at det er sidste gang, jeg giver mig i kast med tapestry :)
Opskriften finder du lige her, og det er let at justere i opskriften, hvis du får lyst til at lave det større eller mindre - antallet af masker skal blot være deleligt med 4. Se også Wild & Wollys smukke cover med større ruder lige her 

2 i 1: Hæklet brilleetui/iphonecover med ruder/harlekin (DIY)

Du skal bruge

 • hæklenål #3,0
 • to farver tyndt bomuldsgarn (8/4) samt en lille bitte rest til kant
 • tålmodighed og fingresnilde (må være ærlig at sige, at det kan være lidt stramt og drilsk at sidde med) 
Forkortelser
 • fm = fastmaske
 • lm = luftmaske
 • m = maske(r)
 • GF = Grundfarve
 • AF = Anden farve
Det skal du vide
 • mønsteret er deleligt med 4 - det betyder, at du, hvis du skal lave arbejdet større/mindre, skal slå et antal masker op, hvori 4 går op
 • du skal kunne lave skarpt farveskift (se vejledning lige her)
 • du skal vide, hvordan man hækler tapestry - altså hvor man hækler tråden, man ikke bruger, med rundt (se vejledning lige her)
 • omgangen starter der, hvor du første gang hækler med den pink. Men når du skal tage ind med din AF, altså når du reducerer antallet af AF (her pink), skal omgangen startes i det gule lige inden den første pink for at mønsteret passe.
 • nedenstående skema skal læses sådan, at når der er 1 AF, skal der være 3 GF, når der er 2 AF, skal der være 2 GF, og når der er 3 AF, skal der være 1 GF.

OPSKRIFT
1) slå 16 lm op med GF -  vend med 1 lm, læg nu snoren fra din AF over og hækl den med. Du skal ikke bruge den endu, men den skal ligge der, så arbejdet bliver tykt og stramt. Lav 16 fm med din GF. Vend ikke, men fortsæt på næste side, så du fra nu af hækler rundt, dvs. i omgange. Lav 3 fm i første m, 14 fm, 3 fm i de næste 2 m, 14 fm, 3 fm i sidste m (40) Slå over med AF på sidste m på omg. (skarpt farveskift).

Du skal nu til at lave mønsteret, som laves på følgende måde:

Lav 1 fm med AF, men afslut den ikke, slå i stedet over med GF. Du fortsætter herefter med at hækle rundt med de to farver, følg nedenstående skema. Husk at du skal slå over med den ny farve i masken inden!!


Skema (den allerførste fm i skemaet, er den som er beskrevet i det lille afsnit ovenfor, dvs. den har du altså allerede lavet)

Skema                      Forklaring
AF   GF                    
1        3                    2) *1 fm AF, 3 fm GF* gentag omgangen ud
2        2                    3) *2 fm AF, 2 fm GF* gentag omgangen ud
3        1                    4) *3 fm AF, 1 fm GF* gentag omgangen ud, men de sidste gule laves der to af
2        2                    5) *2 fm AF, 2 fm GF* gentag omgangen ud, men de sidste gule laves der tre af 
1        3                    6) *1 fm AF, 3 fm GF* gentag omgangen ud

= 1 rude, gentag indtil det har ønsket længde (antallet afhænger af, om du laver til briller eller iPhone :)) Jeg har lavet 8 rækker ruder (se det som begyndelse til iPhonecover lige her)
Til slut har jeg lavet 1 omg. fm med turkis, hvor jeg tager ind, så det bliver lidt strammere i åbningen: *3 fm, 2 fm sm* 8 gange (hvis det er til iPhone, skal der ikke tages ind på rækken)

CROCHET AWAY!! Og som altid vil vi blive glade, hvis du får lyst til at vise os resultatet - send en mail på [email protected] eller vis dit værk frem på instagram og hashtag #garnkusserne :)

//RosaOBS!: Opskriften er udelukkende til privat brug, hvilket vil sige, at du hverken må sælge opskriften eller ting, du har lavet ud fra den.

Suttesnorspusheren strikes again


Min venindes storesøster venter sig, og allerede i løbet af få uger vil den lille ny komme til verden. Selv om jeg aldrig har mødt moderen, skal hendes lille kommende søn da ikke snydes for, at hans sutter (yndigt) bliver holdt på plads ;)


Du kan se flere suttesnore lige her, og kyndig vejledning og opskrift fra skønne Mette fra Farmorfabrikken.dk findes lige her, hvor du blandt andet bliver guidet i, hvordan man slår masker op direkte på klipsen.

Til den stribede har jeg hæklet 42 rækker af 6 masker (7 striber à 6 rk), mens jeg ved den lyseblå har hæklet 32 rækker af 5 masker. Begge er hæklet med fm.

// Rosa