En sød hæklet abe - DIY-vejledning til tøj, øjne og butterfly


Se også Tanjas version HERMin kære veninde og allersødsste underbo skal til barnedåb hos nevøen, og hørte om ikke jeg ville være behjælpelig med noget nørkleværk - og selvfølgelig ville jeg det. Drengen de skal døbes skal hedde Osvald, ligesom Egon Mathiesens abe (se bogen her), og derfor må Osvald naturligvis udstyres med en hæklet abe - og helst en lidt kønnere version ;) I fællesskab fandt vi en opskrift via denne fine blog, men blev dog hurtigt enige om version skal iklædes bukser, bluse og butterfly, og så ville jeg, ligesom Den lilla elefant, finde på nogle andre øjne.
Garnet er fra Søstrene Grene, og jeg har hæklet med dobbelt garn på nål #4. Dog har jeg brug nål #2,5 til øjne og butterfly, hvor jeg tilsvarende har hæklet med enkelttråd.

Opskriften på aben finder du som sagt her - og Den Lilla Elefants fine version her (som også har lavet nogle andre fine øjne)


Vejledning til tøjet og opskrift på øjne og butterfly kommer her:


Ben: hækl med brunt garn (til fødderne), når der i opskriften står hvid og med grønt (eller anden ønsket farve), når der står, at du skal skifte og hækle med brunt. Jeg har valgt at sy benene sammen inden montering.


Krop: start med buksefarve og skift til blusefarve efter 25. omgang. Jeg har valgt, at min bluse skal være stribet og har derfor skiftevis hæklet 3 blå og 3 hvid. Butterfly med nål #2,5
Slå 7 lm op, vend med 1 lm
2-19: 7 lm
Hæft ender og vikl en lang sort tråd rundt om midten - stram løbende rigtig godt til og bind til sidst en knude. Brug samme tråd til at montere butterflyen under abens hage - ikke alt for tæt på halsen.Øjne med nål #2,5
1) MR med 6 lm
2) 2 fm i hver, på den sidste slås over med lyseblå
3) *1 fm, 2 fm i næste m* 6 gange = 18 fm, skift til hvid, når du slår over på sidste
4-5) 18 fm
Hæft ender (eller bind knuder på garnet) på alle på nær den sidste lange hvide, hvilken du bruger til at montere øjnene. Start med at føre tråden om på ret siden og sy et lille sting ind mod midten (husk at gøre det spejlvendt på det andet øje). Kom et lille stykke vat i hvert øje, så du får den søde, bulende effekt og montér øjnene over mulen. Bemærk hvor meget abens udtryk afhænger af placeringen af øjnene - jeg overvejede lidt forskellige muligheder:
Håber I kan bruge det til noget - og jeg vil være vild med at se resultatet, hvis I skulle prøve opskriften af. Smid en kommentar med link til jeres blog herpå- eller en mail på [email protected], ligesom du kan bruge hashtagget #garnkusserne på Instagram :)
Højde siddende: 35 cm.
Højde fra top til tå: 44,5 cm.
Isak, min søn, blev så glad for aben, at jeg jo næsten bliver nødt til at lave en til ham. Måske det kan blive til hans julegave? :)

Aben får mysser
Aben bliver undersøgt
Den bliver leget med - og Isak tester om mor nu også har monteret ørerne ordentligt (det havde hun heldigvis)
Aben bliver aet
Og Isak for mys af aben
Det er vist hårdt at lege med aben

32 kommentarer:

 1. Hvor er den bare blevet fin :)

  SvarSlet
 2. Hver er aben bare fin. Og det er jo tydeligt at den er elsket med det samme :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ta. Og ja, dét er den nemlig. Desværre var det en gave, men kan godt se på det hele, at Isak også må have en :)

   Slet
 3. Hvor skønt ;0) glæder mig til at blive færdig med mine nuværende projekter, så jeg kan komme igang med denne ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en god idé. Jeg er slem til at starte nye uden at afslutte de gamle ;) Men aben er et hyggeligt og forholdsvis hurtigt projekt - størrelsen taget i betragtning.

   Rigtig god fornøjelse med den.

   // Rosa

   Slet
 4. Hej,
  Er netop gået i gang med denne fine abe. Er nybegynder, så håber du vil hjælpe lidt - hækler du i spiral eller hvordan skifter du række?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg hækler rundt :) og uden at afslutte med en km. Hvis du har lyst, kan du bruge en maskemarkør til at markere omgange :)
   Mvh Rosa

   Slet
  2. Tusind tak for det hurtige svar. Så er jeg i gang :)
   Har lige ét hurtigt spørgsmål mere: hvor mange omgange har du hæklet med hver farve på armene? Er det 3 som kroppen?
   Mvh Nina

   Slet
  3. Jep, nemlig. 3 blå, 3 hvid. Og der har jeg ikke fulgt det eksakte antal masker for omgange, men skiftet når jeg synes den var nogenlunde lige over for de forrige rækkers skift :) Mvh Rosa.

   Slet
 5. Jeg faldt lige over denne opskrift, og skal da vist i søstrene efter garn i morgen. Kan du huske hvor mange nøgler af hver farve, du brugte? Mvh. Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Line. Jeg vil tro, at du skal have to nøgler til bukserne, og måske du kan klare dig med en af hver farve til trøjen? En brun og måske to råhvide? Det er virkelig kun et skøn, men vil du være på den helt sikre side, skal du nok købe to af hver :)

   Slet
  2. Mange tak for dit hurtige svar. Jeg får fat i to af hver :)

   Slet
  3. Velbekomme :) Vil meget gerne se resultatet, når du er færdig :)

   De venligste hilsner Rosa.

   Slet
 6. Hej
  Jeg kunne godt tænke mig at lave denne rigtige flotte abe, men kan det passe at jeg ikke kan finde opskriften på dansk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, opskriften er desværre på engelsk. Men den er relativt nem at afkode, når først man har knækket koden :) Måske disse oversættelser kan være en hjælp: http://fruekelund.blogspot.dk/p/engenlskdansk-oversttelse-af.html Håber du finder ud af det.

   De venligste hilsner Rosa

   Slet
 7. Er der ingen som har forsøgt sig med at oversætte opskriften, der kunne hvad lyst til at dele resultatet ? :-) jeg synes den er meget uoverskuelig på engelsk, men vil bare SÅ gerne lave denne skønne abe

  SvarSlet
  Svar
  1. Så vidt vi ved, findes der ingen dansk oversættelse, hvilket formentlig skyldes, at der er copyright på opskriften. Hvis den skal oversættes, skal man først hente tilladelse fra ejermanden, så det kunne du måske prøve? I fald det er okay for hende, så kunne man måske godt forsøge at få nogen til at oversætte :-)

   Slet
 8. Uhh.. Er også lige gået i gang med denne - dog tænker jeg, at der skal være lidt ballerina over den. Det er jo trods alt til en pige.
  Tak for opskriften på øjnene.. De er super fine :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lajla :) Har lige set det smukke resultat på facebook. Hold op hvor er hun fin! Hvis vi må vise den frem her på bloggen, må du meget gerne sende os billederne på [email protected] :)

   Slet
 9. Hej :)

  SÅ SØD !!!! hvor finder jeg opskriften ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Der er link øverst i dette indlæg.
   Mvh Rosa fra Garnkusserne

   Slet
 10. Hej seje Garnkusser
  Jeg vil så gerne hækle denne, men findes der en opskrift på engelsk?
  Mvh
  Maiken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maiken.

   Ja, opskriften er på engelsk. Tænker du på, om der findes en opskrift på øjne og butterfly på engelsk - eller mener du, om opskriften på aben findes på dansk?

   Mvh Rosa

   Slet
 11. Hej Rosa

  Beklager, det er mig som sover i timen. Jeg tænker på om den mon findes på dansk? Jeg er nybegynder og hækler med stor succes Maja Anderens dyr (den bog alle har), da opskrifterne er meget logiske. Synes derimod at det engelske hurtigt bliver forvirrende.

  Mvh
  Maiken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen Rosa.

   Kan nu se at du allerede har svaret på dette og at det ikke findes. Æv, men tusind tak for hjælpen og dejlig blog!

   Mvh
   Maiken

   Slet
 12. Ihh hvor er den altså fin! ��
  Har du fulgt den almindelig eller den store opskriften? ��

  På forhånd mange tak ��

  Mvh Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Dengang Rosa lavede den, var der vist kun én opskrift, så det må være den, du kalder 'almindelig' - men som stadig er ret stor: Altså med dobbelttråd på nål 4. Håber det var svar nok :-)
   /Isabella.

   Slet
 13. Super, mange tak! �� Ja, blev nemlig lidt forvirret, for synes den ser forholdsvis stor ud, den hun har lavet ����

  SvarSlet
 14. Jeg er nysgerrig for at høre, hvordan du har undgået de relativt store huller, der opstår både på baghovedet og bagpå "buksekanten", når der skal hækles masker sammen flere gange i træk? Jeg synes de steder ser lidt trælse ud på min abe. :(
  Vh Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm. Kan det tænkes, at du bruger en nål, der er for stor? Eller for tyndt garn? Jeg gør nemlig ikke noget særligt. Ellers kan du prøve at hækle lidt strammere måske.

   Slet
 15. Jeg tror du har ret i, at jeg har brugt for stor en nål. Har skiftet fra 4 til 3 nu, og det hjalp. 😊 bruger noget halv-tykt garn. Men min er stadig ikke helt så fin i formen, men måske det ser bedre ud, når den er helt færdig. Tak for svar. 😊

  SvarSlet