Opskrift på endnu en hæklet hue (DIY)

Inspireret af Lutter Idyls hæklede hue besluttede jeg mig for at lave en hue til mig selv med nogle af garnresterne fra Christians boshi-hue. Ombukket i bred rib er altså lavet i samme garn, mens jeg var ude og erhverve mig noget lidt blødere (og dyrere) boshi-garn til selve huen. Boshigarnet er dog lidt fastere i det, så den posede effekt på huen bliver lidt forceret - jeg anbefaler derfor at forhøre dig i garnforretningen om noget mere velegnet garn, ellers kan man evt. lave huen kortere (jeg skriver i opskriften, hvor du skal justere for at gøre dette) eller hækle løst med en større hæklenål (her må du dog selv forsøge dig frem)


























Du skal bruge:

  • Hæklenål #5,5 
  • 1 nøgle garn til ombuk og 3 nøgler til selve huen (der går nærmest helt præcist 4 nøgler garn i alt til hele huen)

Forkortelser:
  • rk = række(r)
  • lm = luftmaske(r)
  • km = kantmaske(r)
  • fm = fastmaske(r)
  • stm = stangmaske(r)

Ombuk
Slå 22 lm op + 2 lm til at vende med (alle rk vendes med 2 lm)
Lav 30 rk stm i bagerste maskeled
For en kortere hue: Slå kun ca. 17 lm op

Top/huen
Slå 40 lm op + 1 lm til at vende med (alle rk vendes med 1 lm)
Lav 66 rk fm i bagerste maskeled
For en kortere hue: Slå kun ca. 30 lm op

Montering
Ombukket lægges med vrangsiden opad under topstykket, som lægges med retsiden opad, som vist på billedet: 



Således hækles ombukket og topstykket sammen med km (her er det vigtigt, at du hækler så løst som muligt, så huen ikke bliver for stram om hovedet). Det ser ikke særlig kønt ud, når man ser på det, men det skal du ikke bekymre dig om, da ombukket kommer til at dække det.

Fold nu arbejdet vertikalt, stadig således at topstykket har retsiden udad og ombukket omvendt (se billedet til venstre). Når jeg taler om ret og vrang, er det primært fordi, at der på topstykket vil være noget små garnender, som stikker ud, dér hvor du har skiftet til næste garnnøgle, og de skal jo helst ikke kunne ses. Så hvis du bare er en haj til at hæfte ender, og hvis for og bag på begge stykker er lige pæne, kan du bare ignorere mine små bemærkninger om ret og vrang. 










Nu skal du "lukke af" i siden ved at hækle sammen med fm. Den pæneste lukning fås ved at hækle maskerne sammen i bagerste led til forreste led. Dvs. de to maskeled, som er tættest på hinanden hækles sammen i en fm hele vejen ned:



Pilene på billedet viser, hvorledes de tre efterfølgende masker hækles sammen - sådan fortsætter du hele vejen ned. Sørg for at skifte farve ved ombukket, så begge stykker hækles sammen i tilsvarende farver. Fold så ombukket op, så det dækker km-lukningen, og så begge stykker nu vender med retsiden udad.
























Nu mangler mangler bare lukningen foroven. Her syer du med løs hånd nogle brede sting langs huens kant og strammer derefter til, som vist på billederne:

 


Herefter vender du huen på vrangen og strammer til alt hvad du kan, og binder knude på garnet. Hvis du vil kan du evt. sy det lille hul sammen med stramme sting. Og 
Et forsøg på at illustrere de løse "top-sting": de grønne
pile viser, hvor nålen går ind, de røde hvor den går ud



Huen er nu færdig og klar til brug - medmindre du naturligvis liiiige har lyst til at putte en lille kvast på toppen som ekstra pynt: du kan enten lave din egen (se hvordan HER) eller, som Lutter Idyl har gjort, købe en lækker pelskvast, fx HER




























Pssst - et lille tip til, når du hæfter ender: Hvis du ikke har en stoppenål, der er stor nok, kan du med fordel bruge en hårnål - bare pas på, at du ikke kommer til at splitte garnet med den...




















Som altid vil vi meget gerne se/høre fra de af jer, der prøver opskrifterne af (og måske finder på nogle forbedringer!), så send billeder og/eller link til jeres blog på [email protected] - eller upload dit billede på instagram med hashtag #garnkusserne :-)

//Isabella

NB! Opskriften er privat og må derfor ikke bruges til kommercielle formål

3 kommentarer:

  1. Fin hue som jeg tror vil klæde min søn bare i lille format, har du nogen ide om hvordan jeg kan skalere den ned til en str 1,5-2 år? (hovedomfang omkring 50cm)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Jeg har ingen præcise angivelser, men vil foreslå, at du slår ca. halvdelen af maskerne op og så bare hækler løs og løbende måler det i forhold til hans hovede :-)

      Slet
  2. Hvad er hæklefastheden? Altså hvor mange masker har du pr. 10 cm?

    SvarSlet