Opskrift på endnu en hæklet hue (DIY)

Inspireret af Lutter Idyls hæklede hue besluttede jeg mig for at lave en hue til mig selv med nogle af garnresterne fra Christians boshi-hue. Ombukket i bred rib er altså lavet i samme garn, mens jeg var ude og erhverve mig noget lidt blødere (og dyrere) boshi-garn til selve huen. Boshigarnet er dog lidt fastere i det, så den posede effekt på huen bliver lidt forceret - jeg anbefaler derfor at forhøre dig i garnforretningen om noget mere velegnet garn, ellers kan man evt. lave huen kortere (jeg skriver i opskriften, hvor du skal justere for at gøre dette) eller hækle løst med en større hæklenål (her må du dog selv forsøge dig frem)


























Du skal bruge:

  • Hæklenål #5,5 
  • 1 nøgle garn til ombuk og 3 nøgler til selve huen (der går nærmest helt præcist 4 nøgler garn i alt til hele huen)

Forkortelser:
  • rk = række(r)
  • lm = luftmaske(r)
  • km = kantmaske(r)
  • fm = fastmaske(r)
  • stm = stangmaske(r)

Ombuk
Slå 22 lm op + 2 lm til at vende med (alle rk vendes med 2 lm)
Lav 30 rk stm i bagerste maskeled
For en kortere hue: Slå kun ca. 17 lm op

Top/huen
Slå 40 lm op + 1 lm til at vende med (alle rk vendes med 1 lm)
Lav 66 rk fm i bagerste maskeled
For en kortere hue: Slå kun ca. 30 lm op

Montering
Ombukket lægges med vrangsiden opad under topstykket, som lægges med retsiden opad, som vist på billedet: 



Således hækles ombukket og topstykket sammen med km (her er det vigtigt, at du hækler så løst som muligt, så huen ikke bliver for stram om hovedet). Det ser ikke særlig kønt ud, når man ser på det, men det skal du ikke bekymre dig om, da ombukket kommer til at dække det.

Fold nu arbejdet vertikalt, stadig således at topstykket har retsiden udad og ombukket omvendt (se billedet til venstre). Når jeg taler om ret og vrang, er det primært fordi, at der på topstykket vil være noget små garnender, som stikker ud, dér hvor du har skiftet til næste garnnøgle, og de skal jo helst ikke kunne ses. Så hvis du bare er en haj til at hæfte ender, og hvis for og bag på begge stykker er lige pæne, kan du bare ignorere mine små bemærkninger om ret og vrang. 










Nu skal du "lukke af" i siden ved at hækle sammen med fm. Den pæneste lukning fås ved at hækle maskerne sammen i bagerste led til forreste led. Dvs. de to maskeled, som er tættest på hinanden hækles sammen i en fm hele vejen ned:



Pilene på billedet viser, hvorledes de tre efterfølgende masker hækles sammen - sådan fortsætter du hele vejen ned. Sørg for at skifte farve ved ombukket, så begge stykker hækles sammen i tilsvarende farver. Fold så ombukket op, så det dækker km-lukningen, og så begge stykker nu vender med retsiden udad.
























Nu mangler mangler bare lukningen foroven. Her syer du med løs hånd nogle brede sting langs huens kant og strammer derefter til, som vist på billederne:

 


Herefter vender du huen på vrangen og strammer til alt hvad du kan, og binder knude på garnet. Hvis du vil kan du evt. sy det lille hul sammen med stramme sting. Og 
Et forsøg på at illustrere de løse "top-sting": de grønne
pile viser, hvor nålen går ind, de røde hvor den går ud



Huen er nu færdig og klar til brug - medmindre du naturligvis liiiige har lyst til at putte en lille kvast på toppen som ekstra pynt: du kan enten lave din egen (se hvordan HER) eller, som Lutter Idyl har gjort, købe en lækker pelskvast, fx HER




























Pssst - et lille tip til, når du hæfter ender: Hvis du ikke har en stoppenål, der er stor nok, kan du med fordel bruge en hårnål - bare pas på, at du ikke kommer til at splitte garnet med den...




















Som altid vil vi meget gerne se/høre fra de af jer, der prøver opskrifterne af (og måske finder på nogle forbedringer!), så send billeder og/eller link til jeres blog på [email protected] - eller upload dit billede på instagram med hashtag #garnkusserne :-)

//Isabella

NB! Opskriften er privat og må derfor ikke bruges til kommercielle formål

Opskrift på "Boshi" hue (DIY)

Nu er det vist ikke til diskussion længere - sommeren er slut, og efteråret har taget over. Og det er altså ved at være ok koldt udenfor. Derfor har jeg (naturligvis, som den elskværdige og omsorgsfulde kæreste, jeg er!) lavet en hue til Christian - som han så kan bruge sammen med de handsker, han fik i fødselsdagsgave i august.

Huen er lavet efter den fine (og gratis!) guide på June Spuurs blog: her kan du finde en letforståelig og udførlig "prototype"-guide til, hvordan huen laves i forskellige størrelser. Jeg har her lavet en meget specifik DIY, hvis du vil have en hue i samme mønster og størrelse (Christian er ca. str. 56).




Forkortelser:
mr = magisk ring
km = kantmaske
hstm = halvstangmasker
stm = stangmasker
omg = omgang
sm = sammen (indtagning)


Du skal bruge:
Nål #4,5
4 nøgler tykt garn (hvis du vil have en ensfarvet hue, tror jeg også én nøgle er nok): jeg har brugt en blanding med 60% acryl og 40% uld - den type garn koster ikke så meget pr. nøgle. Hvis du gerne vil have 4 farver som mig, så kan det betale sig at købe via Junes garn-hjemmeside, hvor hun sælger 4 nøgler samlet for 48 kr.
























1) Lav en mr 
2) Slå 2 lm op (tæller for 1 hstm) og lav 11 hstm i ringen, afslut med 1 km i første m (den hstm, der består af de 2 lm) 
3) Slå 2 lm op (tæller for 1 hstm) og lav 2 hstm i hver m, afslut med 1 km i første m (den hstm, der består af de 2 lm) 
Alle omgange starter og slutter som beskrevet i 2) og 3): dvs. slå 2 lm op først på omg, og afslut med km i netop disse 2 lm
Punkt 1-3 har jeg lavet med sort - på resten af huen skifter jeg mellem grøn, gul og brun
4) *1 hstm, 2 hstm i næste m* Gentag *-* omg ud
5) *2 hstm, 2 hstm i næste m* Gentag *-* omg ud
6) *3 hstm, 2 hstm i næste m* Gentag *-* omg ud
7) *4 hstm, 2 hstm i næste m* Gentag *-* omg ud 
8) *5 hstm, 2 hstm i næste m* Gentag *-* omg ud
9) 3 omg derudaf med hstm
10) 5 omg derudaf, men med stm (dvs. at i stedet for 2 lm i starten af hver omg, laver du 3 lm i stedet)
11) *5 stm, 2 stm sm* Gentag *-* omg ud
12) 3 omg derudaf med stm
Luf af og hæft ender

























Prøver du opskriften af, så del endelig resultatet med os ved at linke til din egen blog eller bare sende os et billede på [email protected] - du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne :-)

Crochet away!

Opskrift på hæklet indkøbsnet (mulepose) (DIY)



 Du skal bruge
Bomuldsrester (af det tynde bomuld (8/4) - fx det fra Søstrene Grene). Arbejdet vejer 155 g., så jeg må have brugt, hvad der svarer til godt tre nøgler
Hæklenål #3,5

Forkortelser
lm: luftmaske
m: maske
rk: række
sm: sammen
stgm: stangmaske


Magiske tal & good to know
Der går 14 masker på en bølge, så du kan justere i bredden ved at tilføje eller reducere antallet af lm - det skal bare være deleligt med 14
Hver rk vendes med 3 lm, en såkaldt skjult stangmaske, da den tæller for en stgm på næste rk. Den kan godt være svær at se, så hvis du er i tvivl, så tjek Isabellas billedevejledning her. Samme sted kan du også finde en billedevejledning til mønstret, ligesom du kan finde en instruktionsvideo, hvor Isabella viser, hvordan du hækler tre stangmasker sammen.

Opskrift
Nettet hækles i ét langt stykke, som tilslut hækles sammen i siderne. Hvis du, ligesom jeg, ønsker at farverne passer hele vejen rundt (se billede), så husk at tage højde for dette i dit farvevalg, når du når til den anden side af bunden. NB!: Det vil være flot, hvis den farve du begynder og slutter med er den samme som du bruger til bund, stopper og til at hækle sammen med (det ville jeg have valgt, men måtte lave bunden i sort i stedet, da jeg ikke havde nok af den anden).
Slå 70 lm op og vend med 2 lm (i resten af opskriften vendes med 3 lm)
rk 1) 1. bølge: start i 3. maske fra nålen, 2 stgm i første m, 3 stgm, 3 stgm sm, 3 stgm sm, 3 stgm, 3 stgm i næste m. *3 stgm i næste m, 3 stgm, 3 stgm sm, 3 stgm sm, 3 stgm, 3 stgm i næste m* gentag i alt 4 gange, så du nu har 5 bølger i alt og vend med 3 lm.
rk. 2-35) Dine 3 vendemasker/lm tæller for første stgm, så lav kun 2 stgm i første m, 3 stgm, 3 stgm sm, 3 stgm sm, 3 stgm i næste m, *3 stgm i næste m, 3 stgm, 3 stgm sm, 3 stgm sm, 3 stgm, 3 stgm i næste m* gentag i alt 4 gange, så du nu har 5 bølger i alt og vend med 3 lm
rk. 36-39) Fortsæt på samme måde, men da dette er bunden af nettet, så hækl alle disse fire rk med samme farve, som din første række, og som du påtænker at hækle nettet sammen med og hækle stropper i.
rk 40-75) Fortsæt på samme måde, men husk at følge dit farvevalg fra din første side af nettet, så det kommer til at "passe" sammen, når du hækler nettet sammen. Luk af efter 75. rk.

Montering
Hækl siderne sammen med samme farve som bunden på nettet. Det gør du således: Fold nettet på midten, så det passer med farverne, fæstn garnet og hækl ned gennem begge bølger ved at lave 2 fm i hver bølge. Fortsæt hele vejen ned, luk af, hæft ende og gentag på nettets anden side.

Stropper (2 stk.)
Slå 100 lm op og vend med 2 lm
1) 1 stgm i 3. lm fra nålen, 98 stgm, 3 stgm i sidste m, vend ikke, men fortsæt videre rundt på den anden side af arbejdet, 3 stgm i første m, 98 stgm, 3 stgm i sidst m og afslut med 2 stgm i første m fra første runde. 

Luk af og montér stropperne indvendigt i nettet. Husk at montere dem godt og grundigt med mange sting, så du ikke risikerer, at stropperne river sig løs. 



Og voila - et stk. færdigt indkøbsnet.

Som altid, er vi meget interesserede i at se billeder af jeres kreationer, så smid endelig en kommentar med link til din blog eller send billeder til [email protected] :) du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne.

Crochet away!

// Rosa

OBS!: Opskriften er udelukkende til privat brug, hvilket vil sige, at du hverken må sælge opskriften eller ting, du har lavet ud fra den.




Hurra, hurra, huhaj!

Pååååå tirsdag er det Isaks fødselsdag, hurra, hurra, HURRAAAAAAA! 

Rosas dejlige, lille søn (og min alleryndlingsgudsøn!) fylder 1 år i næste uge, så i den sidste måneds tid har jeg ved siden af mit evighedsprojekt haft gang i et andet, hemmeligt - og også temmelig omstændigt - hækleprojekt, som i fredags landede i Isaks postkasse som en lille præ-fødselsdagsgave:


Opskriften kan du få ved at klikke lige HER!




Isak er den gladeste lille vandhund, jeg kender, så jeg har lææææænge tænkt på at lave ham en eller anden fiskeagtig bamse, og det blev så til en haj. En ikke-så-farlig og måske-en-anelse-nervøs veganer-haj (alt andet ville jo være uansvarligt!), som er blev døbt Herluf. Herluf Haj, that is. Så håber jeg bare, at Herluf og Isak vil få masser af glæde af hinanden fremover <3





//Isabella





Opskrift på haj (DIY)

For English, click here!

Opskriften er lavet i 8 dele: krop, tænder, underkæbe, øjne, finner, rygfinne, hale og montering - og  jeg anbefaler kraftigt, at man lige læser afsnittet om montering igennem først, for meget af det skal monteres løbende (det, synes jeg, er i hvert fald nemmest)

Du skal bruge:
Hæklenål #3 og #2,5 (alt laves på #3 på nær tænderne, som laves på #2,5)
1 nøgle blå bomuldsgarn, fx fra Søstrene Grene
En rest hvid til tænder og øjne
En rest turkis og sort til øjne
Maskemarkør
Pladevat eller bamsevat

Forkortelser:
mr = magisk ring (instruktionsvideo på dansk)
lm = luftmasker
km = kantmaske
fm = fastmasker
omg = omgang
rk = række (når der hækles i rækker, vendes alle rækker med 1 lm)
sm = sammen (indtagning)

















Montering
Du kan naturligvis godt lave hele kroppen først og derefter montere diverse dele, men det er altså, synes jeg, en del nemmere at få det pænt monteret, når man gør det løbende. 
Derfor foreslår jeg, at du begynder med kroppen, som laves fra snude til hale. Efter pkt. 12 i opskriften laver og monterer underkæbe og tænder. Underkæbe hækles på i omg 13. Tænder påsys således, at de følger formen på underkæben og kan "lukke" omkring.
Fortsæt med kroppen, ca. 9-10 runder, og lav og monter øjne - den præcise montering afhænger lidt af, hvilken type øjne, du laver. Bare sørg for at få dem placeret så lige som muligt. 
Finnerne har jeg placeret ca. 1-1,5 cm bag øjnene, næsten på linje med underkæben, men en smule under - prøv dig frem.
Rygfinnen har jeg placeret således, at den starter ud for det punkt, for de andre finner slutter (se evt. billede længere nede)
Halefinnens to dele syes sammen og monteres for enden.
Vat fyldes også i løbende.

Kroppen
Lav 4 fm i mr
1) *1 fm, 2 fm i næste m* = 6 (dvs. gentag fra *-* omg rundt)
2) *1 fm, 2 fm i næste m* = 9
3) 9 fm
4) *2 fm, 2 fm i næste m* = 12
5) 2 omg à 12 fm
6) *3 fm, 2 fm i næste m* = 15
7) 15 fm
8) *4 fm, 2 fm i næste m* = 18
9) 3 omg à 18 fm
10) *5 fm, 2 fm i næste m* = 21
11) *6 fm, 2 fm i næste m* = 24
12) 3 omg à 24 fm
13) Monteringsomg à 24 fm 
14) *5 fm, 2 fm i næste m* = 28
15) *6 fm, 2 fm i næste m* = 32
16) 2 omg à 32 fm
17) *7 fm, 2 fm i næste m* = 36
18) 2 omg à 36 fm
19) *8 fm, 2 fm i næste m* = 40
20) 2 omg à 40 fm
21) *9 fm, 2 fm i næste m* = 44
22) *10 fm, 2 fm i næste m* = 48
23) 4 omg à 48 fm
24) *11 fm, 2 fm i næste m* = 52
25) 10 omg à 52 fm
26) *11 fm, 2 fm sm* = 48
27) 3 omg à 48 fm
28) *10 fm, 2 fm sm* = 44
29) 3 omg à 44 fm
30) *9 fm, 2 fm sm* = 40
31) 40 fm
32) *8 fm, 2 fm sm* = 36
33) 36 fm
34) *7 fm, 2 fm sm* = 32
35) 32 fm
36) *6 fm, 2 fm sm* = 28
37) 28 fm
38) *5 fm, 2 fm sm* = 24
39) 24 fm
40) *4 fm, 2 fm sm* = 20
41) 20 fm
42) *3 fm, 2 fm sm* = 16
43) 2 omg à 16 fm
Luk af og hæft ender 

Underkæbe
Lav 4 fm i mr
1) *1 fm, 2 fm i næste m* = 6
2) 6 fm
3) *1 fm, 2 fm i næste m* = 9
4) 2 omg à 9 fm
5) *2 fm, 2 fm i næste m* = 12
6) 12 fm
7) *3 fm, 2 fm i næste m* = 15
8) *4 fm, 2 fm i næste m* = 18
9) *5 fm, 2 fm i næste m* = 21
Fyld med en smule vat, luk af, hæft ender, monter.





















Tænder
Laves på nål #2,5
Slå 22 lm op + 1 lm til at vende med
*1 km, 3 lm, 1 km i 2 lm fra nålen, 1 fm i næste lm, 1 km i næste m* Gentag *-* i alt 11 gange
Første km på tand nr. 4
Lm-rækken: pilene viser hvor hhv. kant-
masker og fastmaske placeres

Luk af, hæft ende og monter. Ved montering vender du den side, som vender mod dig selv, når du hækler, udad på hajen.
Sådan ser det færdige gebis ud






















Øjnene er lavet efter opskrift af DeliciousCrochet, så jeg kan desværre ikke dele den her, da det er en købt opskrift. Hendes opskrifter er virkelig fine og gennemførte, og man kan bruge teknikken til alle mulige andre ting, som jeg fx har gjort her med øjnene - som jeg i øvrigt også brugte til min lille ugle
Hvis du slet ikke er til købe-opskrifter er det dog til at finde på en alternativ måde at lave øjne på: fx to hvide, flade cirkler (som fx her) men en lidt mindre turkis ring indeni og måske et par sting med sort garn til pupiller.  Der er også masser af inspiration at finde her.

















Finner (2 stk.)
Slå 8 lm op + 1 lm til at vende med
Lav 8 rk à 8 fm
Fold kvadratet og hækl sammen til en trekant som vist på billederne:
 

Finnerne sys på uden vat eller anden fyld i.

Rygfinne
Slå 12 lm op + 1 lm til at vende med
Lav 12 rk à 12 fm
Foldes og monteres efter samme princip som de andre finner





















Hale (2 stk)
Halefinnen er lavet efter næsten samme princip som de andre finner, men dog med lidt variation: Den er lavet af to rombe-lignende firkanter, som foldes sammen, fyldes med lidt vat og syes sammen.

Slå 1 lm op + 1 lm til at vende med
1) 1 fm
2) 2 fm i samme m = 2
3) *2 fm i næste m* x 2 = 4
4) 2 fm i første m, 2 fm, 2 fm i sidste m = 6
5) 2 fm i første m, 4 fm, 2 fm i sidste m = 8
6) 8 fm
7) 2 fm i første m, 6 fm, 2 fm i sidste m = 10
8) 2 fm i første m, 8 fm, 2 fm i sidste m = 12
9) 12 fm
10) 2 fm i første m, 10 fm, 2 fm i sidste m = 14
11) 2 fm i første m, 12 fm, 2 fm i sidste m = 16
12) 14 fm, 2 sidste fm sm = 15
13) 13 fm, 2 sidste fm sm = 14
14) 12 fm, 2 sidste fm sm = 13
15) 2 fm sm, 9 fm, 2 fm sm = 11
16) 2 fm sm, 7 fm, 2 fm sm = 9
17) 2 fm sm, 5 fm, 2 fm sm = 7

 


Fyld med lidt vat, sy sammen i siden. Sy de to dele sammen og monter halen på kroppen.












...og SÅ er du færdig!

Hvis du selv giver dig i kast med opskriften, så send mig endelig et billede og evt. kommentarer på [email protected] - du kan også vise resultatet frem på instagram med hashtag #garnkusserne

Crochet away!

NB! Bemærk venligst, at opskriften kun er til privat brug, hvilket vil sige, at du ikke må sælge opskriften eller det, du laver ved brug af den.

Barnevognstæppe med bølger (DIY)

Så blev jeg endelig færdig med mit hæklede barnevognstæppe i bomuld, mit første såkaldte evighedsprojekt. Jeg var lidt i tvivl undervejs, om den fuldstændigt ukoordinerede farvesammensætning ville fungere, men er faktisk godt tilfreds med farveeksplosionen og det endelige resultat. Som sagt fulgte jeg denne tutorial, men jeg tænkte, at jeg også ville skrive opskriften ned step by step, så den får I her!



Mål:
Én bølge måler ca. 5 cm - jeg har lavet 11 bølger på mit tæppe, og det måler ca. 55 cm i bredden

Du skal bruge:
- Masser af bomuldsrester (8/4 - jeg har brugt det fra Søstrene Grene) - jeg har ikke tal på, hvor mange nøgler, jeg har brugt til sammen, men vil skyde på en 6-7 stykker. 
- Hæklenål #3
- Man kan naturligvis også bruge andet garn, hvis man gerne vil have, at det skal kunne varme lidt og ikke bare pynte

Forkortelser: 
m = maske
lm = luftmasker
stm = stangmasker
rk = række
sm = sammen





























Magiske tal & good to know:
  •  14 = Der går 14 masker på én "bølge", så du kan selv justere i bredden ved at tilføje eller reducere antallet af lm, når du slår - det skal bare være deleligt med 14
  •  3 = Alle rækker på nær den allerførste vendes med 3 lm - og så er opskriften i øvrigt bygget omkring tallet 3, så det kommer du til at tælle til mange gange
  •  Skjult stm = Hver rk vendes som sagt med 3 lm, og disse tæller som 1 stm
  •  Sådan hækler du 3 stm sammen:




Og så går vi i gang...

Slå 154 lm op + 2 vm
1. bølge: (start i 3. maske fra nålen) 2 stm i første m, 3 stm, 3 stm sm, 3 stm sm, 3 stm, 3 stm i næste m
2. - 11. bølge: *3 stm i næste m, 3 stm, 3 stm sm, 3 stm sm, 3 stm, 3 stm i næste m* Gentag *-* i alt 10 gange, så du nu har 11 bølger i alt. 

De sidste tre stm skal ned i den skjulte stm, som du startede forrige rk med, og den kan godt være svær at se - hvis du er i tvivl, så se billederne her (eller youtubeklippet):

De efterfølgende rækker laves som beskrevet ovenfor - på første bølge laver du 2 stm i første m (fordi de 3 vendemasker tæller som 1 stm) og så fortsætter du bare mønstret. 

Som du måske har regnet ud, laver man udtagningerne på toppen af bølgen og indtagningerne i bunden. Når først man er kommet i gang, får man hurtigt taget på det, synes jeg. Jeg har vedlagt en lille billedserie, der demonstrerer de forskellige trin i bølgen: udtagningen à 3 stm, de 3 individuelle stm og indtagningen à 3 stm (igen: se evt. youtube-tutorial).  




Her har jeg lavet den første bølge på tæppet og skal til at gå i gang med den næste. Maskerne er nummereret på alle billeder, så du kan se, hvordan de 14 masker på hver række ligger i forhold til hinanden. De nederste tal markerer maskerne på forrige række (den blå), mens de øverste (som vil fremgå af næste billede) markerer de igangværende masker.
I første maske laves 3 stm samlet og danner toppen (ligesom bølgen inden er afsluttet med 3 stm i én, hvilket vil sige, at der laves to sæt stm à 3 lige efter hinanden, når man er på toppen af bølgen).
De næste 3 stm er helt almindelige, 1 til 1

Her samles 3 stm (nr. 5, 6 og 7 blå) i én stm - se hvordan du gør her. Du er nu halvvejs på bølgen, og du har lavet lige så mange masker, som du har brugt.


Fra nu af arbejder du spejlvendt af første halvdel, så det viser jeg ikke i enkelte trin: indtagning af 3 (gul), 3 almindelige (grøn), udtagning på 3 (lilla)