Vejledning til andre størrelser (vest)

Okay! Her kommer så en guide til, hvordan man lave vesten i andre størrelser. Det vanskeligste består i at ramme de rigtige mål omkring ærmegab og halsudkæring, så det sidder rigtigt, men for det meste er det faktisk bare lige ud ad landevejen. Jeg svarer meget gerne på spørgsmål - og som udgangspunkt sidder jeg også klar ved computeren,så du ikke skal vente for længe på svar :-) Desuden vil jeg også blive så glad for at se billeder af jeres resultater, hvis I prøver opskriften: I kan linke til dem i kommentarfeltet eller sende billede til mig på [email protected] og så vil jeg (kun med tilladelse, naturligvis) lægge dem op her på bloggen.

Det, du skal bruge, er:

En bluse/vest/T-shirt i en størrelse MINDRE end det du skal lave, til skabelon (og hvis du har én, som du gerne må klippe i stykker, vil det være helt optimalt, for så kan du klippe den til i den form, du gerne vil have vesten i og bruge de mål) - dvs. hvis du skal lave en str. 68, så brug en 62 som skabelon: garnet giver sig nemlig og er mere elastisk end alm. stof, så medmindre du bruger noget i uld som skabelon, så skal du altså måle efter noget lidt mindre
Målebånd
Hæklenål #4
XX ngl. merino uld (el. andet der passer til nål #4) Jeg har brugt ca. 4 ngl. garn til str. 92.
Evt. er par knapper til pynt

Det allerførste du skal gøre er at måle op vha. din skabelon-bluse. Du skal bruge flg. længder:

A = fra ærmegab og ned
B = fra ærmegabets start og ind til det punkt, hvor det begynder at bue opad (stiblet linje)
C = fra ærmegabets start og ind til det punkt, hvor det begynder at flade ud igen, og hvor du gerne vil have stroppen til at gå op (stiblet linje)
D1 (strop) = fra punkt C og om til det punkt på ryggen, hvor du gerne vil have rygudskæring (er du i tvivl, så gør hellere stroppen for lang end for kort - den kan nemlig bare hækles på indersiden af ryggen, så det ikke ses)
D2 = bredde på strop (min er ca. 3,5 cm, og medmindre du skal lave meget mindre/større vest, tror jeg det passer rimelig generelt)
D3 = stroppens længde fra rygudskæring til halsudskæring. Igen vælger du selv vha. skabelon, hvor du vil have din udskæring. Husk, at vestens udskæring bliver firkantet, så udskæringen skal nok være lidt længere nede end på en rundhalset bluse (se fx billedet længere nede af min vest i forhold til skabelon)
E = fra halsudskæring og ned
F = bredde (fra side til side)
G = fra strop til strop (inderside). Det her stykke kan du faktisk bare udregne således:
      F - (2 x C) - (2 x D2) 

D1: Læg arbejdet på din skabelon
og hold stroppen tæt til skabelonen,
mens du "vender" skulderstykket på
skabelonen, så du kan se, hvor langt
du vil ha' stroppen til at gå om bag på
B + C: Ærmegabet på en alm. bluse
buer en del, så det er svært at
vurdere præcist hvornår det begynder,
så vurder selv, hvad du bedst ka' li'!


Tip: Uanset hvor præcist, du har målt op, så sørg for jævnligt at bruge din skabelon-bluse til sammenligning. Sådan opdager du hurtigere, hvis noget ser skævt eller mærkeligt ud - og jo oftere du tjekker og sammenligner, des mindre risiko er der for, at du er nødt til at trevle op.

Og så er vi vist også klar til at gå i gang...
NB! For rib-effekt hækles alle fm i bagerste led

1) Slå lm op indtil de måler A (bemærk at når du begynder at hækle fm tilbage bliver det tit lidt længere, så lav måske 2 masker kortere end længde A) - vend med 1 lm

2) Hækl rækker af fm (i bagerste led for rib) til arbejdet er B bredt (jeg har hæklet 5 rækker her - tror det gælder for de fleste størrelser)

3) De næste fire rækker hækles således:

  1. fm rækken ud, 2 fm i sidste maske
  2. fm rækken ud
  3. fm rækken ud, 2 fm i sidste maske
  4. 2 fm i første maske, fm rækken ud
  5. fm rækken ud, 2 fm i sidste maske
Se nu efter om bredden svarer nogenlunde til mål C - hvis JA fortsæt til pkt. 4. Hvis ikke så fortsæt med et par rækker, hvor du afslutter hveranden række med en udtagning, før du går til pkt. 4 (HUSK at du skal afslutte dette stykke i den ende, hvor udtagningerne er - altså hvor arbejdet går opad). Laver du flere eller færre rækker end jeg har gjort, så sørg for at skrive ned, hvad du gør.

4) Når du har lavet den sidste udtagning, skal du ikke vende, men i stedet slå X antal lm op - vurder selv vha. din skabelon-bluse, hvor lang en strop, du vil have (D1)

5) Lav nu 9 rækker af fm. Det giver en strop-bredde (D2) på 3,5 cm - vil du gerne have mindre eller større kan du selv justere.

6) På denne række hækler du fm-masker opad til de måler E - fortsæt med at lave rækker med dette antal fm til de rækker tilsammen måler G i bredden (noter hvor mange rækker G måler)

7) Her slår du det antal lm op som svarer til mål D3 (HUSK at det samlede antal masker fra bunden og om til rygudskæring skal være det samme som på den sidste strop - dvs. det antal masker der er på pkt. 4 minus det antal masker du brugte i pkt. 6 er det antal lm du skal slå op her 

8) Gentag pkt. 5

9) På den række hækler du fm-masker opad til der er ligeså mange fm på rækken, som der var i slutningen af pkt. 3, inden du slog lm op til første strop. Herfra arbejder du baglæns fra pkt. 3: Dvs. du laver indtagninger i starten af hveranden række i stedet for udtagninger i slutningen. Hvis du har lavet samme antal rækker som mig i pkt. 3, så gør du således:

  1. 2 fm sm, fm rækken ud (tilsvarer rk. 5)
  2. fm indtil de 2 sidste, som hækles sm (tilsvarer rk 4)
  3. 2 fm sm, fm rækken ud (tilsvarer rk 3)
  4. fm rækken ud (tilsvarer rk 2)
  5. 2 fm sm, fm rækken ud (tilsvarer rk 1)
Ellers skal du se, hvad du selv har skrevet ned i pkt. 3 og arbejde modsat af det (brug evt. det ovenstående til hjælp)

10) Gentag pkt. 2 (du starter nu på bagsiden af vesten)

11) Du skal nu slå X antal lm op, så de går op og "møder" stroppen på dér, hvor du vil have rygudskæringen til at være. Brug din skabelon-bluse. Evt. mål fra D2 og ned, mål så på din skabelon fra skulder og ned og træk det fra - så langt skal arbejdet måle på bagsiden op til rygudskæring

12) Du skal nu lave det antal rk som svarer to begge stropper plus G, dvs. 9 for den ene strop og 10 for den anden (det lyder skævt, men den er god nok - det er pga. lm-rk) plus det antal rk du lavede på dit G-stykke

13) Gentag pkt. 9 - sidste rk hækles sammen med din allerførste rk, så vesten samles i siden. Luk af og hæft ender.

14) Hækl stropperne fast på ryggen og sy knapper på - og vesten er klar :-)

Prøver du opskriften af, så del endelig resultatet med os ved at linke til din egen blog eller bare sende os et billede på [email protected] - du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne :-)
Crochet away!Ingen kommentarer:

Send en kommentar